Fondul naţional de date geospaţiale

Proiectul moldo-japonez de creare a Hărţii naţionale de bază a infrastructurii de date geo-spaţiale a Republicii Moldova

Vineri, 18 februarie 2011, la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova (ARFC) a fost lansat oficial Proiectul moldo-japonez de creare a Hărţii naţionale de bază a infrastructurii de date geo-spaţiale a Republicii Moldova în conformitate cu Acordul încheiat anterior între guvernele Republicii Moldova şi al Japoniei.  Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova şi  Agenţia de cooperare internaţională a Japoniei (JICA) au  semnat deja toate documentele de lucru, fiind demarată realizarea practică a proiectului.
Cu această ocazie a fost organizat un seminar de lucru la care  au participat  reprezentaţii delegaţiei  companiei japoneze JICA, ai guvernului, ministerelor şi organizaţiilor, implicate nemijlocit în realizarea proiectului. Harta naţională de bază a infrastructurii de date geospaţiale,  care va include şi o hartă topografică digitală la scara 1:50.000 pentru Sistemul informaţional geografic GIS, va servi ca suport de bază pentru implementarea în Republica Moldova a programului E-Guvernare. Proiectul urmează să fie finalizat   până la sfârşitul  anului 2012.
Pentru realizarea proiectului Moldova a  beneficiat din partea Guvernului Japoniei de un grand sub formă de suport tehnic, care va servi ca SIC de Referinţă pentru crearea Infrastructurii de Date Spaţiale a Republicii Moldova.
Realizarea acestui  Proiect va crea premisele necesare pentru implementarea efectivă a  componentelor importante ale Planului de Activitate a Guvernului "Integrare Europeană: libertate, democraţie, bunăstare" pentru unii 2000-2013, ceea ce va facilita dezvoltarea continuă ascendentă a ţării şi va contribui şi mai mult la fortificarea colaborării mutuale în domeniul tehnologiilor geoinformaţionale.
În ajunul seminarului Vasile Grama, Directorul General al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru al Republicii Moldova şi dr.Hisashi Mori, conducătorul delegaţiei companiei japoneze JICA au semnat documentul de lucru privind derularea Proiectului moldo-japonez.




1 Răspunsuri la Proiectul moldo-japonez de creare a Hărţii naţionale de bază a infrastructurii de date geo-spaţiale a Republicii Moldova

Маршал Олег (2011-03-29)
Огромное вам спасибо!!! За ваш неоценимо огромный вклад терпения, знаний, души, для такой важной инфирмации, которая меня как мастера эксплуатации газовых сетей Рышканского района очень интересует для нанисения газопроводов и пересичение их с другими инженерными комуникациями. Огромнейших Вам Благословений!!!