Национальный фонд гео данных

Uniunea Europeana ofera sprijin substantial pentru imbunatatirea procesului de cartografiere in Republica Moldova

Lansarea Proiectului Twinning “Proiectul Twinning pentru Agentia  Relatii Funciare si Cadastru – Organizarea, Eficientizarea si Computerizarea Procesului de Cartografiere in Republica Moldova” este marcata astazi printr-o conferinta de deschidere cu prezenta Sefului Delegatiei Europene in Moldova, Pirkka Tapiola

Obiectivul asistentei UE furnizata prin Proiectul Twinning “Organizarea, eficientizarea si computerizarea procesului de cartografiere in Republica Moldova” consta in accelerarea dezvoltarii serviciilor Societatii Informationale in Moldova. Aceasta initiativa se afla in relatie directa cu programul E-guvernare si in aceasta privinta fonduri europene in valoare de 1.2 milioane EURO vor fi alocate pentru asigurarea implementarii Proiectului Planului de Actiune.

Principalul beneficiar al proiectului este Agentia de Relatii Funciare si Cadastru a Republicii Moldova, care urmeaza sa obtina sprijin in imbunatatirea sistemului sau de cartografiere, a reusitei si impactului acestei imbunatatiri. Acest lucru va fi obtinut prin cooperare cu parteneri UE ai acestui proiect, Swedesurvey, agentia suedeza Lantmäteriet (Autoritatea nationala pentru Cartografiere si Cadastru) si Administratia Geodezica de Stat a Croatiei.

Proiectul urmareste sa imbunatateasca lucrul cu dezvoltarea serviciilor societatii informationale in Republica Moldova. Suplimentar, activitatea va oferi sprijin Agentiei de Relatii Funciare si Cadastru pentru gestionarea si actualizarea sistemului de cartografiere, care se afla in concordanta cu normele de securitate, este unitar, integrat si eficient din punctul de vedere al costurilor implicate. Pentru atingerea acestor obiective se asteapta implicarea prin active a tuturor partilor interesante relevante. Astfel, Agentia Relatii Funciare si Cadastru va incuraja interactiunea sporita cu alte ministere si agentii din Republica Moldova.

Implementarea acestui proiect va contribui la crearea unui sistem de cartografiere imbunatatit in concordanta cu standardele europene si practicile internationale cele mai bune de gestionare a datelor geografice.
Sprijinul oferit de Uniunea European in acest context va conduce catre o guvernare transparenta sporita prin folosirea si promovarea tehnologiilor informationale in sectorul public.

Informatie de fundal:
Activitatile intreprinse pe perioada implementarii Proiectului Twinning “Proiectul Twinning pentru Agentia Relatii Funciare si Cadastru – Organizarea, eficientizarea si computerizarea procesului de cartografiere in Republica Moldova” ofera posibilitatea de a obtine rezultatele scontate pentru Agentia de Relatii Funciare si Cadastru in concordanta cu standardele europene si practicile internationale cele mai bune de gestionare a datelor geografice.

Cu toate ca Republica Moldova nu este o tara candidata la accesul in UE, mecanismul INSPIRE este considerat de Agentia Relatii Funciare si Cadastru un instrument atragator pentru asigurarea unor conditii solide si eficiente din punctul de vedere al costurilor implicate pentru gestionarea si diseminarea datelor geografice la nivel national. Proiectul va oferi sprijin Agentiei de Relatii Funciare si Cadastru in efortul acesteia de a implementa mecanismul INSPIRE.

Proiectul sa va concentra pe implementarea activitatilor listate in 4 componente:

  1.  Proiectul Legii umbrela pentru datele geografice conform cerintelor UE INSPIRE;
  2.  Demonstrarea unei solutii IDS (Infrastructura Datelor Spatiale) regionale eficiente cu partile interesante in comun acord cu cele mai bune practici UE;
  3.  Demonstrarea unei solutii IDS locale cu partile interesante pe o suprafata pilot in comun acord cu cele mai bune practici UE;
  4.  Demonstrarea serviciilor de retea in sfera impartasirii datelor sub responsabilitatea Agentiei de Relatii Funciare si Cadastru.

Informatii cu privire la eveniment:
Conferinta de deschidere a Proiectului Twinning “Proiectul Twinning pentru Agentia de Relatii Funciare si Cadastru – Organizarea, eficientizarea si computerizarea procesului de cartografiere in Republica Moldova” cu sprijinul fondurilor europene va avea loc in data de 17 noiembrie 2014. Conferinta se va tine in sala de conferinte a Agentei de Relatii Funciare si Cadastru a Republicii Moldova (etaj 1, str. Pushkin nr. 47, Chisinau), ora 14:00.

Beneficiile si implicatiile proiectului vor fi discutate de catre:
  • Seful Delegatiei Europene in Republica Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola
  • Ambasadorul Suediei, Ingrid Tersman
  • Directorul General al Agentiei de Relatii Funciare si Cadastru a Republicii Moldova, Anatolie Ghilas

Pentru mai multa informatie:
  • Agentia de Relatii Funciare si Cadastru a Republicii Moldova: www.arfc.gov.md
  • Delegatia UE in Moldova: http://eeas.europa.eu/delegations/moldova/index_en.htm
  • Parteneriatul Estic: www.ec.europa.eu/europeaid/easternpartnership